Äventyrshajk 1999

Var? -Ellboda, Bogesund

När? 99113-991114

Hur? I två millitärtält som vi fick låna av Vaxholms och Näsbyparks scoutkår. Det tackar vi för.

 

Klockan 10:00 samlades vi vid Ellboda på Bogesund. När alla hade kommit så började vi gå mot lägerplatsen som vi kände till sen gammalt. När vi hade kommit fram så hade även det första tältet kommit fram med bil (Lägret ligger precis vid en väg). Så vi började direkt med att trampa ner gräset och plocka bort lite sly så vi kunde få plats med två Millitärtält. När vi skulle sätta up det första tältet så upptäckte vi att ”någon” hade glömt tälttallriken i scoutstugan. ”Någon” fick genast åka tillbaka och hämta den. Då gick ”någons” bil sönder så det tog ett tag innan vi kunde sätta upp tältet. Under tiden åt vi lunch och satte sen upp det andra tältet. Sedan var det dags att samla ved eftersom det fanns kamin i båda tälten. Detta tog hela eftermiddagen.

 

Efter mörkrets inbrott tände vi en eld där alla grillade korv. Efter middagen hade vi ansmygning ute på kalhygget. Innan det var dags att krypa ner i sovsäckarna gjorde vi upp scheman för eldvakterna. Mellan 00-06 sen skulle någon frivillig ta över så det var varmt när alla skulle stiga upp. I det ena tältet så somnade eldvakterna och så dom sov bort tre pass. I det andra tältet var det hela tiden en eller flera scouter vakna. Ledarna brydde sig inte om att väcka den som de skulle sitta vakt med några scouter fick en helt ostört nattsömn. I det tältet var nästan alla vakna klockan 6. Alla låg och slappade i sovsäckarna utom eldvakten som var tvungen att stiga upp för att hämta ved.

 

Utanför tältet var det minusgrader och marken var täckt av frost. Första problemet uppstod då genom kylan, räkbitarna som finns i Kavlis räkost frös och gick inte genom öppning så man fick i princip hoppa på tuben för att få någon ost på mackan. Efter frukosten började alla packa sin packning så att vi kunde riva tälten. När det var klart så var det dags för lunch. Varje patrull lagade själva sin lunch. När vi satt och åt så blev det rejält kallt och så började det att snöa. Efter lunch var det dags för det tritons enliga kottkriget, så vi gick iväg till ”Det stora slagfältet” som har varit med under många hajker och bataljer. Efter ett tags krigande var det ingen som frös och sen över gick vi till spejarrot (Se bilden längre ner). När vi kom tillbaka till lägret så hade vi inga mer aktiviteter utan det var bara att sätta sig ner och ta det lugnt (FRYSA). Sedan kom bilen för att hämta tälten och sen så gick vi mot Ellboda i det allt mera kraftiga snöandet. Vid Ellboda så kom föräldrar och hämtade.

Publicerad: 2006-04-22 - Jonas Dahlgren