Olympiadhajk avdelning Spejarna nov 2009

En klar men dimmig novembermorgon samlades scouter på avdelningen Spejarna på en busshållplats i utkanten av Järvafältet. Denna helg skulle den Stora Olympiaden gå av stapeln, flera av tävlingsgrenarna hade redan avverkats under tidigare scoutmötena i regi av ett par äkta greker som i sina togor hade rest hela vägen från det antika Aten för att starta upp Den Stora Olympiaden i Sverige. Efter de inledande grenarna trekamp och höghöjdshäftstift var de atletiska patrullerna Räven och ÄlgKorren (Ekorren + Älgen) redo att anta nya utmaningar.

 

glada_scouter_spejarna_400

glada_scouter2_spejarna_400 

Efter att ha vandrat någon kilometer in till tävlingsarenan (en röd hajkstuga bredvid sjön Översjön) som efter noggrann granskning hade fallit den olympiska kommittén i smaken) värmde vi upp med lite lek. Pepparkakskull och klassikern ”Troll, tomte, häxa”. Alla idrottande scouter behöver också näringsriktig kost för att orka prestera på topp, därför lagade vi en smarrig lunch av pasta med köttfärssås.

matlagning_stuga_spejarna_400

Patrullen ÄlgKorren lagade lunch, pasta med köttfärssås

 

spel_hajkstuga_spejarna_400

Patrull Räven chillade med Disney TP medans de väntade på lunch

 

Efter lunchen gick sedan startskottet för den första olympiadgrenen! Varje patrull fick två vedträn, en ask tändstickor, några knivar och en konservburk fylld med såpvatten. Det gällde att göra upp en eld och få såpvattnet i konservburken att koka över på snabbast möjliga tid. En febril aktivitet utbröt, stickor täljdes, spån späntades och vedträn klövs i en rasande takt till dess att det var läge att sätta eld på den första tändstickan.

 

 forberedelser_eldning_spejarna_400

 Det gällde att få ihop så mycket tände som möjligt på endast 15 minuter

 

Nästan omedelbart sprakade patrullernas eldar och det var en olidlig väntan till dess att ÄlgKorrens såpvatten plötsligt kokade över i en kaskad av bubblor som vällde ut ur konservburkens inre.

tavlingseldning_raven_400

tavlingseldning_algkorren_400
Alla fick upp riktigt fina eldar hur snabbt som helst. Raketbränsleved...

 

Nästa gren var en prövning i snabbhet och smidighet. Uppgiften bestod av att föra en rund knäckebrödskaka genom en uppspänd bana av sisalsnöre utan att den vare sig gick sönder samtidigt som alla i patrullen hela tiden höll i brödet. Båda patrullerna gjorde utmärk ifrån sig i denna olympiska gren som har rötter från de allra ursprungligaste Olympiaderna. Bild knäckeOlympiaden fortsatte med en gren som krävde stor tekniks skicklighet, nämligen att äta ett kex och därefter snabbast möjligt vissla. Patrullerna hade finslipat tekniken och den blev en jämn kamp men Räven tog hem segern i denna gren. När mörkret sänkte sig över Översjön så fortsatte vi Den Stora Olympiaden med en gren som utmanade de tävlandes kunskaper om scoutingens historia.

 

Därefter blev det ett avbrott för middag, en utsökt grönsaks- och fiskwok. Gissa om vi var hungriga efter allt tävlande! Sedan tog vi en välförtjänt paus i det hårda tävlandet och kvällen fortsatte sedan i lördagsmysets tecken. Vi spelade spel, lagade sockerkaka (tävlingsledningen är ännu något osäker på om det verkligen var tomatpuré i sockerkaka, hur kunde den bli så g r ö n egentligen…?) sydde fast märken på scoutskjortan och kikade lite i en fin och spännande bok om scoutings historia.

middag_hajkstuga_spejarna_400

Mätta och belåtna efter en delikat middag som Räven hade lagat

 

 

När vi var lagom utvilade så körde vi den avslutande olympiadgrenen med svåra frågor om Djursholms Scoutkår. Hur många avdelningar finns egentligen i vår kår? Och hur gamla är ledarna egentligen? Den sista frågan var mkt svår att avgöra, gissningar på allt från 5 år till 235 år förekom flitigt, men ledarna intygade ihärdigt att de hade funnits med sen allraminst bronsåldern.

 

fragesport_hajkstuga_spejarna_400

Räven klurar på de frågorna om den egna scoutkåren

 

Vi avrundade kvällen med att spela lite charader innan det var dags att krypa ner i sovsäckarna för att lyssna till en spännande skildring av hur scoutings grundare Robert Baden-Powell år 1899 försvarade den lilla staden Mafeking med stil och finess under boernas belägring.

 


Under natten hände det något särskilt men vad det var är det bara de som var med som vet… Där var flammande ljus mitt i den mörka skogen bland höga tallar med endast Översjöns blanka vattenyta som vittne…  


Nästa morgon tog vi en skön sovmorgon och gav oss sedan efter frukosten ut i den tätvuxna granskogen som omgav stugan, förlåt, tävlingsarenan. I skogen lekte vi sedan ”Sardingömma”, vilket går ut på att en person gömmer sig någonstans och sedan skall alla andra hitta den personens gömställe och gömma sig på samma ställe. Till slut sitter hela högen av scouter och gömmer sig på samma ställe. En mycket rolig lek!

Vi avslutade Olympiadhajken med att dela ut hajkmärken i form av två knappar med de olympiska ringarna, en gul och en röd. Efter att domarna hade sammanträtt så avslöjades det att patrull ÄlgKorren vann Den Stora Olympiaden, tätt följda av Räven. Vi var mycket nöjda med en rolig hajk fylld  med ädel tävlan, mys, spel och lek i skogen.

Publicerad: 2009-11-16 - Sandra Hammarstrand