Spejarhajk 2009

Vi har spanat, smygit, stojat, sovit i vindskydd, sulat kottar, smakat perfekta marschmallows, styrt ljusspår samt sett lägerelden brinna ut. En perfekt Spejarhajk helt enkelt.

 

 spejarhajk09_algekorren    spejarhajk09_raven

 Patrullerna ÄlgKorren och  Räven är redo att dra ut på Spejarhajk...  

 

Fredag

Ett gäng taggade spejarscouter samlades på fredagen ute vid Ellboda på Bogesund för den traditionsenliga och mytomspunna Spejarhajken. Med ryggsäckarna fullmatade med vindskydd, spritkök och ett och annat marschmallow styrde vi in i skogen för att sätta upp patrullernas läger. Varje patrull fick en karta med olika områden utritade och under fredagseftermiddagen jobbade alla hårt med att slå upp vindskydden samt att kamouflera dem riktigt väl inför lördagens spaning.

 

spejarhajk09_tomtar_troll_haxor 

Passar extra bra att leka "Troll, tomtar och häxor" ute i skogen. Som vanligt blir det alltid en stor förvirring om vem som kullar vem egentligen... Men kul är det!

 

 

Patrullerna åt middag i sina gömda läger och samlades sedan hos ledarna för ett mysigt lägerbål med nyponsoppa. Allt medan det skymde sjöng vi de gamla välkända lägerbålssångerna som sjungits vid hundra och åter hundra lägerbål. Dessutom körde vi ett parintensiva rundor "Tarzan", där alla målmedvetet jobbade sig upp mot toppen för att under ett ouppmärksamt ögonblick falla ner till slamkryparplatsen...

 

spejarhajk09_ravens_lager

Räven gömde sitt läger mycket väl inne i en tät dunge av granar.

 

 spejarhajk09_algkorrens_lager1

ÄlgKorrens läger var svårt att se även på nära håll...

 

 

Lördag

Under lördagen så drog spaningen igång och från och med klockan 7 på morgonen så spanades det intensivt efter motståndarpatrullens läger samt ledarnas läger. Vädret bjöd på moln och duggregn. Patrullerna finkammade de andra lagens områden i hopp om att hitta det gömda lägret och att kanske speja på någon person från en annan patrull.

 

spejarhajk09_fre_lunch_raven

Räven lagar en delikat tacolunch. 

 

spejarhajk09_fre_lunch_algkorren

ÄlgKorren i full fart med att fixa lunch på sitt spritkök.

 

Efter det att spaningen avbrutis under lördagseftermiddagen så gick vi tillsammans och tittade på de olika lägrena. I ÄlgKorrens läger så upptäckte vi att Räven hade lämnat ett meddelande till ÄlgKorren under spaningen....

 

spejarhajk09_ravens_lapp 

 

Sedan fick alla patruller i uppdrag att bryta sina läger och resa vindskydden i ledarnas läger för att alla skulle bo ihop under vår andra natt ute i skogen. Eftersom det hade regnat under dagen hade ledarna gjort upp en stor eld i deras läger och efter att patrullerna hade rest sina vindskydd igen så pustade vi ut en stund runt den skönt sprakande elden. Som av ett trollslag så skingrades molnen och solen sken på oss mellan trädstammarna från en strålande blå himmel.

 

spejarhajk09_marshmallow_choklad 

Om vi grillade marschmallows? Kompis, vi grillar allt som går att trä på en pinne...

 

Patrullen Räven fortsatte såklart grillandet av godisnappar och provade även att grilla godisringar, marschmallows med och utan choklad, korv, chips med mera.

 

spejarhajk09_raven_nojda 

Patrull Räven ser ut att vara rätt nöjda. Kan det bero på den stora konsumtionen av grillade godisnappar kanske?

 

När mörkret hade sänkt sig över skogen och det enda som kunde höras var hur vinden ruskade om i tallkronorna så lade vi på några extra bitar ved på elden och samlades för ett stämningsfyllt lägerbål. Under lägerbålet blev en efter en kring elden hämtade för att följa ett spår av flammande marschaller längs en stig kantad av höga granar och mossklädda stenar. 

 

Söndag

När vi vaknade på söndagen var det strålande solsken och det gick både fort och lätt att packa ihop lägret. Och det skulle inte vara en riktigt Spejarhajk utan kottkrig...! Efter att ha packat ihop lägret så gick vi ner till "kottkrigsängen", en gräsäng på ca 5 x 10 meter omgiven av majestätiska granar. För vad är en kottkrigsäng utan ett r e j ä l t förråd av kottar? 

 

spejarhajk09_kottkrig

Precis efter att denna bild togs så var fotografen tvungen att ge upp stridandet pga av en mycket välriktad kotte. =)

 

 

 

 

Spejarhajken har varit en tradition på avdelning Spejarna sen ett bra tag tillbaka, men på senare år har vi istället valt att gå på vandringshajk istället. Men ute på Bogesund så väntade en liten pryl troget på att vi skulle komma tillbaka.... Alla Spejarhajker utgår från en och samma plats som är ledarlägret högt uppe på ett berg. Så döm om vår förvåning när vi hittade detta vid lägerbålsplatsen:

 

 

 spejarhajk09_tamoj

En tamoj märkt "Djursholms Scoutkår" hade väntat sedan 2001 på att nästa gäng av tappra spejare skulle dra på Spejarhajk. Men bara lugn, nu är han räddad. 

 

Trötta men glada återvände vi hem efter tre dagar och två nätter i skogen. Även om det ibland var lite tufft med regn och blöta fötter så var alla mycket nöjda efter att ha spanat, lekt, eldat,  grillat, haft lägerbål och haft det mysigt med patrullen.

 

 

Vi ser redan fram emot nästa Spejarhajk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad: 2009-05-26 - Sandra Hammarstrand
Ändrad: 2009-05-27 - Sandra Hammarstrand